strömsund

Skillnad på skolk och skolk

Det är skillnad på skolk och skolk tycker eleverna på Vattudalsskolan i Strömsund. När uzbekiska barn är frånvarande av religiösa skäl blir andra elever ibland arga och avundsjuka. När en del svenskafödda barn bara uteblir utan skäl väcker det inte samma känslor.

– De flesta eleverna uppfattar det lite mer negativt när det gäller Uzbekerna, berättar niondeklassarna Erik Nordström och Jonna Jonasson. De sitter båda i elevrådets styrelse på Vattudalsskolan och har märkt hur andra elever reagerar. 

Skolan har inte kunnat lösa konflikten mellan föräldrarnas religiösa tro och barnens rätt till undervisning. Det har alltså lett till att uzbekiska barn inte alltid är med på lektionerna. Det har väckt reaktioner hos de andra eleverna, helt andra reaktioner än när svenskfödda barn uteblir från lektionerna.
– Folk är lite smygrasister och vi är rädda för nytt, så är det ofta med folk. Det finns folk som aldrig kommer att se att det inte är något farligt, säger Jonna Jonasson.

SR Jämtland har försökt att även intervjua uzbekiska elever men ingen ville vara med

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".