Jämtlands län

Kvinna dömd för barnsex

En 28-årig kvinna döms till sex månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Hon har vid två tillfällen haft samlag med en pojke som då var under 15 år.

Övergreppen har skett på en ort i Jämtland. Kvinnan var bekant med pojken sedan han var i lågstadieåldern och de stod i en familjerelation till varandra, så hon var väl medveten om att pojken inte fyllt 15 år när de hade samlag.

Förmildrande omständigheter
Hovrätten konstaterar att även om pojken var nära 15 år och samlagen skett frivilligt så rör det sig om sexuellt utnyttjande eftersom åldersskillnaden var så stor som 12 år.
Hovrätten för nedre Norrland fastställde det straff som Östersunds tingsrätt avkunnade i januari och även hovrätten tar i sin dom hänsyn till den förmildrande omständigheten att samlagen skedde när pojken hade två veckor till sin 15-årsdag när fängelsestraffet fastställs till sex månader.

Hovrätten sänkte däremot skadeståndet från 30 000 till 20 000 kronor som kvinnan ska betala till pojken för de övergrepp som skedde i augusti förra året i en ort i Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".