1 av 2
Lars-Erik Bergman, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Strömsunds kommun. Foto: Tommy Johansson/SR
2 av 2
Mikael Säbom.
Strömsunds kommun

Varnar för SD:s intåg i Strömsund

Sverigedemokraterna anser att klyftan mellan invånarna i Strömsund måste lösas, och bäst är det om uzbekerna anpassar sig till vårt samhälle. Men moderaten Lars-Erik Bergman varnar för SD:s syn i frågan.

Strömsund är en strategisk ort när Sverigedemokraterna satsar på Jämtlands län inför valet. Här tror de sig ha goda chanser att få nya sympatisörer. Mikael Säbom är talesman för Sverigemokraterna i Strömsund och han menar att det finns mycket åsikter om flyktingmottagningen och de muslimska familjerna , åsikter som bara kommer fram hemma vid köksbordet och inte sägs offentligt. Nu uppmanar han Strömsundsborna att våga säga vad de tycker.

- Människor har starka åsikter, och jag vill inte spekulera, men jag tror att de flesta tycker att det är tråkigt att det finns en sådan avskildhet mellan svenskarna och i det här fallet uzbekerna, säger Mikael Säbom.

Klyftan ska överbryggas genom att de nytillkomna ändrar sig, menar Säbom.

- Det vore ju lämpligt om de försökte anpassa sig till det samhälle som vi har, säger han.

Moderaten Lars-Erik Bergman som har ansvar för skolorna i kommunen har en annan syn. För att barn från strängt religiösa muslimska hem ska kunna vara med på alla lektioner i skolan måste man föra en dialog och kompromissa. Och Bergman är inte glad över det nyetablerade partiet.

- Att Sverigedemokraterna etablerar sig tycker jag inte är bra, för det kan bli ett mycket tuffare klimat i Strömsund.

Tommy Johansson
063-160600

Ingrid Marklund
ingrid.marklund@sr.se
063-160634

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".