Jämtlands län

Den norrländska identiteten är stor

Motståndet till stor-regioner bottnar inte i brist på samhörighet, det är politikerna som inte lyckats. Det visar ny forskning.

Det finns en stark norrländsk identitet, det har forskare nu för första gången kunnat visa.
I diskussionerna kring bildandet av nya regioner i norra Sverige har det sagts att det finns kulturella motsättningar som gör det svårt att binda samman länen i Norrland. Men forskarna menar att det snarare är politikerna som inte lyckats förmedla vad regionerna ska vara bra till.

- Människor som bor i norra Sverige känner sig också som norrlänningar parallellt med att man har en länsidentitet, som exempelvis jämtlänning, säger forskaren Anders Lidström i Umeå, som har lett ett forskningsprojekt om försöken att regionalisera Norrland.

Hoppfullhet trots tvekan
I Jämtlands län känner man sig rent av mer som Norrlänning än som länsbo berättar Anders Lidström. 4000 norrlänningar har svarat på frågor om nya regioner i norra Sverige och det finns ett motstånd mot större regioner. Men samtidigt som norrlänningarna är tveksamma finns det tydliga förhoppningar om att nya regioner skulle leda till något bra.
Problemet, som forskarna ser det, är att politikerna inte lyckats förklara vad regionerna ska vara bra för. Politikerna har kanske inte ens enats sinsemellan om varför det krävs en förändring.

- Landstingspolitiker tänker ofta på de nya regionerna som sjukvårdsregioner, medan kommunpolitikerna snarare betonar behovet av att kunna få kraftsamling att åstadkomma  regional utveckling. Där finns det tydliga skillnader, säger Anders Lidström.

Nils Lindström
nils.lindstrom@sr.se
063-160624

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".