Östersund/Sverige

Dyr upprustning krävs av bostäder

Bostäderna i miljonprogrammet är i behov av upprustning, en upprustning som behöver statligt stöd.

Bostäderna i miljonprogrammet är i behov av upprustning. Det gäller till exempel området Körfältet i Östersund, som är byggt i slutet av 60-talet och början av 70-talet. I Östersund finns 22 000 lägenheter i flerbostadshus, varav 11 000 i hyresrätter.

Stor kostnad
Upprustningen beräknas kosta omkring 270 miljarder kronor för hela landet. Och här i länet saknar fastighetsägarna ekonomiska resurser.
Nu vill socialdemokratiske riksdagledamoten Gunnar Sandberg, från länet, att staten hjälper till med investeringarna, något som enligt beräkningar skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt.

- Modernisering av miljonprogramsområden skulle öka attraktionskraften i bostäderna och göra dem energieffektiva. Studier från bland annat Gårdsten i Göteborg visar att upprustningen inte bara är företagsekonomiskt, utan även samhällsekonomiskt lönsam. Dessutom skulle den skapa en välkommen sysselsättning för många i byggbranschen skriver han i sin fråga till Mats Odell och frågar om ministern har för avsikt att bidra med statligt stöd till denna viktiga investering.

Finns visst hopp
Kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell svarar att han håller med om att en stor del av miljonprogrammets bostäder är i behov av upprustning och att det pågår en beredning i regeringskansliet. Men något löfte om ekonomiskt stöd från staten lämnar han inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".