Backe

Backe-macken blir utan bidrag

Det finns pengar men Länsstyrelsen vill inte ge bidrag till den andelsägda macken i Backe som öppnar inom kort. Macken kommer trots det att öppna och hoppet är att staliga pengar komma från annat håll.

Fjällsjö petrolium går miste om bidragspengar från Länsstyrelsen och den ekonomiska situationen är svajig för den ekonomiska föreningen, berättar Britt-Marie Norman som är ordförande i Fjällsjö petroleum.

- Vi startar med de pengar vi har och hoppas att det löser sig på ett eller annat vis, säger Britt-Marie Norman.

Länsstyrelsen i länet har fått extra pengar för att hjälpa till med drivmeddelsförsörjningen. Men enligt bidragspolicyn har Backe för nära till macken i Rossön med sina 1,5 mil. Det går att göra undantag om macken i Backe anses var viktig för övrig service eller av andra skäl. Men det undantaget gör inte Länsstyrelsen.

Organisationen Hela Sverige ska leva, som arbetar för bymackar på många håll i landet, berättar att regelverken skiljer sig rejält mellan länen. I Värmland möts man med stora famnen, medan Länsstyrelsen i Jämtlands län upplevs mer ogin.

Riksdagsman Per Åsling har engagerat sig och menar att Backe mycket väl kan ses som prioriterad ort, som historisk centralort och servicecentrum i bygden, men han får inte gehör hos Länsstyrelsen.

Ett sätt att ändå få andra statliga medel är att Backemacken blir ett pilotprojekt för föreningen Bymacken i Jämtlands län, som bildas på måndag. Tanken är att den blir ett exempel för andra tanklösa orter och att andra friska slantar från Tillväxtverket på så sätt kan hamna hos Fjällsjö petroleum och därmed täcka de 465 000 kronor som saknas.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160634

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".