Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtlands län/Sverige

Stor optimism i skogsindustrin

Publicerat torsdag 19 november 2009 kl 08.45

Skogsindustrin ser positivts på framtiden. Majoriteten av landets skogsägare tror på stigande priser och bättre lönsamhet.

2009 har varit ett mörkt år för skogsindustrin. Priset på timmer och massaved har sjunkit under året. Men under hösten har priserna stigit över hela landet och skogsägarna är optimistiska och tror att priserna kommer att öka ytterligare framöver. Det visa den årliga skogsbarometer som presenterades på torsdagmorgonen. Den präglas av stor optimism vad gäller skogsägarnas syn på marknaden och förväntningar på konjunkturen.

Optimism av stor betydelse
De privata skogsägarna levererar 60 procent av råvaran till industrin och deras bedömning av marknaden framåt är därför av mycket stor vikt. Skogsägarna anser att priserna på timmer kommer att stiga framöver. Tre fjärdedelar tror på ökade priser inom ett år och 80 procent på ökade priser de närmaste tre åren. Samma optimism finns för priserna på massaved.

Skogsintresset ökar
Intresset för att äga skog är fortsatt högt och andelen skogsägare som är till freds med lönsammheten i skogsbruket har ökat från 30 procent till 53 procent under de senaste fyra åren.

Stigande priser på skogsfastigheter
Priserna på skogsfastigheter har stigit markant under 2000-talet. Under första halvan av 2009 sjönk dock priserna med i snitt tre procent över landet. En stor majoritet av dem som köper skogsmark är redan skogsägare och trots den höga prisnivån tror nästan 70 procent på stigande priser inom de närmaste åren. En majoritet anser också att det är fortsatt lönsamt att köpa skog till dagens höga prisnivå.

Skogsbarometern är en årlig rapport om det ekonomiska läget bland Sveriges privata skogsägare och deras förväntningar på konjunkturer. Rapporten, som tagits fram av Swedbank och LRF Konsult med hjälp av Sifo, bygger på en intervjuundersökning bland 657 skogsägare jämt fördelade över landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".