Östersund/Berg

ACB Laminat i konkurs

Uppdaterad 16:15
Nu är konkursen för ACB Laminat i Brunflo ett faktum. Över 100 anställda blir utan jobben när företagets båda fabriker läggs ner.

– I går kväll tog styrelsen beslutet att det inte finns någon återvändo, säger bolagets vd Hans Ederwall. Det handlar om över 100 jobb som försvinner.
– Drygt 117 anställda blir av med jobbet.

Det var i januari som ACB Laminat inledde rekonstruktionen för att förhindra en konkurs. Under året har drygt 130 personer sagts upp från företaget både i Brunflo och Skanderåsen. En av de som förlorar jobbet är Micke Bostedt som jobbat på ACB Laminat i 5 år.
- Man har ju hoppats in i det sista att det skulle gå vägen, samtidigt är det skönt att få besked, även om det är ett tråkigt besked.

Bakom konkursen ligger dels att bolagets storkund IKEA inte velat betala mer för leveranserna, något som behövts för att få balans i bolaget.
- Vi har vänt på varenda sten och försökt hitta alternativ till den kund vi har, säger Hans Ederwall, bolagets VD. Med så stora volymer som ACB producerar har det inte funnits ett tillräckligt intresse från marknaden. Dessutom spelar priset på råvaran in, Ederwall beskriver det som ett branchproblem. Konkurrensen från exempelvis pelletsproducenter har varit för hård. - Marknaden värdesätter pellets och bränsle högre än en spånskiva.

Nedläggningen är ett hårt slag mot en redan tidigare ansträngd arbetsmarknad, både i Bergs och i Östersunds kommun. Sedan tidigare har det stått klart att Husqvarna vill lägga ner sin fabrik i Tandsbyn, bara dryga milen från fabriken i Brunflo.
- Det är väldigt beklaglig, vi har inget överskott med arbeten att erbjuda de som blir utan nu, säger kommunalrådet och bergspartisten Lena Olsson.

Men ansvaret för arbetsmarknaden ligger på staten, det är Ann-Sofie Andersson, kommunalråd i Östersund noga med att påpeka, även om hon är väldigt bekymrad över situationen.
- Det är en tuff situation men vi måste blicka framåt. Arbetslösheten är det upp till staten att ta ansvar för och se vad de kan göra för Östersund och för länet.

Nyheterna SR Jämtland
nyheter.jamtland@sr.se
063-160630

Tidigare rapportering: