Sverige

Elitidrottare får överblivna vaccindoser

Nästan varje dag kommer rapporter om att svininfluensa-vaccinet är slut på olika hälsocentraler. Det gäller både länet och resten av landet. Men svenska skidskyttelandslaget har redan lyckats få sina åkare vaccinerade. Eftersom det är ett OS-år har den svenska olympiska kommittén rekommenderat alla idrottare att vaccinera sig. Rutinerna på vaccinationscentralerna öppnar vissa möjligheter.

Klas Östberg är läkare för skidskyttelandslaget och för det svenska olympiska laget. Enligt honom har man inte gått före i kön när man fått sitt vaccin.

Förutom de åkare som tillhör riskgrupperna och som därför har vaccinerats i tidigt skede av den anledningen, har övriga gått till vård- eller hälsocentralerna sent på dagen, vilket är vad landslagsläkaren rekommenderat dem.

- Då kan det finnas sprutor över, enligt Klas Östberg.

Man öppnar nämligen flera förpackningar åt gången och de sprutor som finns där måste förbrukas samma dag, ett faktum som kanske inte är känt bland allmänheten.

- Det är doser som annars skulle kasseras. Det är ett jädra dilemma det här eftersom vi inte fått tillgång till vaccin på annat sätt, säger Klas Östberg till SR Jämtland.