Östersund

Elitidrottare släpptes före kön

Uppdaterad 17:00
Elitidrottare har fått gå före i vaccinationskön. Det bekräftar nu Astrid Hedkvist, verksamhetsledare på vaccinationscentralen i Östersund.

Fick gå förbi köerna
Ett antal skidåkare på landslagsnivå fick förra veckan gå förbi andra i kön, trots att de enligt de regler som gäller för vaccineringen mot svininfluensa inte hade rätt till det.
 – Jag har tagit beslutet, man måste få göra undantag och jag står för det, säger Astrid Hedkvist.

Inga överblivna doser
Tidigare har vi rapporterat om att hela det svenska skidskyttelandslaget fått vaccin genom att vänta ut överblivna doser, som annars inte skulle ha använts. Men andra som försökt sig på den metoden har fått blankt nej från vaccinationscentralen.
– Vi fick beskedet att eftersom vi inte hörde till någon riskgrupp så skulle vi vänta till vecka 49, det skulle vara helt acceptabelt, säger Bern Olsson i Östersund. Han och hans fru hade hört talas om de överblivna doserna. Efter beskedet att skidskyttelandslaget fått vaccin tycker han att det skadat landstingets trovärdighet.
– Det är ju viktigt att man håller på de regler man har, säger han till Radio Jämtland.

Större behov hos andra
I Östersund har elitidrottare alltså dessutom kunnat gå före kön. Marie Pettersson i Östersund tycker att det är fel eftersom andra fått åka hem utan vaccin.
– Andra, som jobbar i förskola exempelvis, har fått åka hem. Dagispersonal borde ha fått gå före eftersom vi jobbar med många som blir sjuka.

Astrid Hedkvist, verksamhetsledare på vaccinationscentralen i Östersund säger att hon själv inte läst reglerna för undantag från turordningen men hon har stöd av sin verksamhetschef i besluten att släppa fram elitidrottarna.

Läs också:

Nyheterna SR Jämtland
nyheter.jamtland@sr.se
063-160630