Foto: Gunnar Nyberg Hemlin/Scanpix
Jämtlands län

Färre kontroller drabbar djuren

Djurskyddet försämras och djuren får lida mera. Det blir följden av att länsstyrelsen minskat antalet kontroller, menar organisationen Djurens rätt.

Antalet djurskyddskontroller i länet har minskat med ungefär hälften sen länsstyrelsen tog över ansvaret från kommunerna. Försämringen är oroande, menar Stefan Falkelind som är representant för Djurens rätt i Östersund.

- Numera är det fler kontroller som varje tjänsteman ska göra, och det har blivit en klar försämring för djuren, säger han.

Tidigare har varje kommun ansvarat för djurskyddskontrollerna och under 2008 gjordes 334 kontroller i hela länet.
Vid årsskiftet tog länsstyrelsen över ansvaret och antalet kontroller som registrerats i diariet hittills i år är 174 stycken. Nu är det fem djurskyddsinspektörer som kontrollerar hela länet, och det är Stefan Falkelind kritisk till.

- Det var ingen bra djurskyddstillsyn när kommunen hade ansvaret, och nu när länsstyrelsen har tagit över och får mindre resurser kommer det att bli ännu färre kontroller av djurskyddet. Det är helt klart en stor försämring och det är djuren som får lida, säger Stefan Falkelind.

Henrik Perälä
063-160600

Tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista