Eva Samuelsson Foto: Evelina Crabb
Jämtlands län

Ny behandling mot urinläckage

Var fjärde kvinna har problem med urinläckage. Men genom ett nytt behandlingprogram kan kvinnor med inkontinens får hjälp via Internet, genom kognitiv beteendeterapi.

Projektet heter Tät.nu och totalt kommer 250 kvinnor att ingå i studien. Hälften kommer att få traditionell behandling per post med rådgivning medan resten av testgruppen behandlas med hjälp av ett skräddasytt program via Internet.

- Vi vill testa om det är möjligt att ge den här typen av behandling via internet, och se om det finns något intresse, säger Eva Samuelsson är distriktsläkare och projektansvarig för studien.

Deras förhoppning är att det ska bli en behandling som kan erbjudas till en låg kostnad.

Studien vänder sig till kvinnor mellan 18 och 70 år som har ansträngsinkontinens. Det innebär att man har svårt att hålla tätt när man exempelvis hostar, nyser eller hoppar.
Det här är en av ett flertal studier som ska genomföras under en fyra års period. Bakom projektet står forskare från Umeå Universitet och Linköpings universitet.
Syftet är att jämföra testgrupperna från dom två olika behandlingsprogrammen, och efter tre månaders behandling görs en utvärdering.

Regelbundna knipövning
Förutom information och rådgivning kring bland annat livsstil är regelbunden bäckenbottens träning viktigt. Ett sätt är att göra träningen som en naturlig i vardagen.

- Man kan använda sig av knipövningar när som helst under dagen. Det man gör är att man försöker lyfta underlivet innåt och uppåt, säger Eva Samuelsson.

Evelina Crabb
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista