Jämtlands län

Mindre is på Storsjön en klimatindikator

Antalet dagar som Storsjön är isbelagd blir allt färre och Storsjön har blivit vårt lokala tecken på den rådande klimatförändringen.

Sedan slutet av 1800-talet har det gjorts mätningar för hur länge isen ligger på Storsjön. Och trenden är tydlig, antalet dagar som Storsjön är isbelagd blir färre och färre.

- De sista två decennierna är det en tydlig trend till kortare issäsong, säger Roger Gyllenhammar, pensionerad meteorolog.

Under de senaste 30-åren har antalet isdagar minskat med i genomsnitt 10 dagar per decennium. Nu under 2000-talet har Storsjön haft i genomsnitt 136 isdagar per år, till skillnad från 157 dagar på 80-talet och 147 dagar på 90-talet.

 - Det kan tyckas vara en ganska liten skillnad, men det är ändå en ganska tydlig trend man kan se. Det är nästan vad man kan kalla en klimatindikator. Det är en global uppvärmning på gång och det märks också i skeendet hos oss, säger Roger Gyllenhammar.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160652

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista