Fredrik Wigdén, pappa till Anton som drabbas av nya regler. Foto Emelie Andersson
östersund

Nya regler drabbar funktionshindrade

Fyraårige Anton kan tvingas byta skola för att behålla det stöd han behöver för att klara av skolan. Kommunen har ändrat bestämmelserna vilket gör att skolan inte längre har råd med stödresursen. Nu kritiserar Antons pappa kommunens beslut.

Barn med särskilda behov i skolan ska inte längre få något specifikt bidrag från kommunen. I stället ska varje barn tilldelas samma skolpeng där det extra bidraget för särskilda behov är inkluderad hos varje elev.

Fredrik Wigdén är pappa till 4-årige Anton som går på en liten kooperativ förskola i Böle. Anton är i behov av ett stort stöd på grund av sitt funktionshinder - men det är en hjälp som kommer att försvinna när Antons skola inte längre får råd på grund av den nya omfördelningen av pengar.

- Anton har två olika funktionshinder. Han har inga ytteröron och har väldigt kraftig nedsatt hörsel och är beroende av teckenspråk. Dessutom har han ett syndrom som kan visa sig på många olika sätt, han har bland annat svårt att bedömma faror, berättar Fredrik Wigdén.

På Guldkustens kopperativa förskola går Anton och ett annat barn med behov av särskilt stöd. Tidigare har skolan fått 320 000 kronor per år från kommunen för att ge de här barnen det extra stöd som de behöver. Men nu när varje elev ska få samma peng oavsett behov så får skolan där Anton går betydligt mindre pengar - nämligen 48 000 per år som ska täcka kostnaderna för barnen med särskilt behov.

- Han har väldigt speciella behov och behöver en hundraprocentig hjälp, men den resursen har skolan inte råd att ha kvar i och med den nya lagen, berättar Fredrik.

Fredrik Wigdén menar att det här slår hårt för små skolor som har barn med behov av särskilt stöd - och i det här fallet drabbar det Anton.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Björn Sandal lovar att kommunen ska kolla på en lösning.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160652

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista