Strömsund/Krokom

Norgesamarbete ger bostadsbrist

Gränsen mot Norge måste suddas ut för att ta bort hindren för ett fungerande handelsutbyte i gränsregionen. Den lärdomen ger handlare som deltar i det gränssamarbete som pågår i länets nordligaste gränskommuner.

I gränstrakterna mellan Strömsunds och Krokoms kommuner i Sverige och Lierne och Röyrvik i Norge pågår arbetet med att minska gränsens betydelse när det gäller skolor, turism och handel.

På den svenska sidan ser man nu hur pendlingsmöjligheten till Norge gjort att det istället för brist på arbete är brist på boende i gränstrakterna.
– Att kunna jobba i Norge och bo i Sverige är väldigt fördelaktigt, berättar Charlotte Falk i Stora Blåsjön. Hon jobbar just med att försöka hitta boende för de barnfamiljer som vill flytta till byn.

Men gränsen måste suddas ut även när det gäller handelssamarbeten, det tycker Lars-Gunnar Holgersson är plåtslagare med erfarenhet av gränshandeln.
– Det har alltid varit en besvärlig gräns. Lösningen är att sudda ut gränsen genom gränsprojektet.

Läs också:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista