Orrviken

Tufft år för länets bönder

Det har varit ett ovanligt dåligt år för bönderna i länet. Köttbonden Karl-Anders Johansson är en av de som har haft en minst sagt tuff period och tankarna har funnits att lägga ned gården.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har utsädet varit rekorddyrt i år. Samtidigt har ersättningen för mjölken sjunkit med 1 krona litern, och även köttböndernas ersättning från slakterierna har sjunkit med 3-4 kronor kilot.

Karl-Anders Johansson i Orrviken har 350 köttdjur och har byggt ut sin gård i etapper under 2008. Han menar att det här året har varit det klart tuffaste sedan han drog igång.

- Det har varit ett väldigt tufft år likviditetsmässigt. Det har varit svårt att betala för sig fullt ut, säger Karl-Anders Johansson.

Han berättar att situationen är minst sagt besvärlig och tankarna har funnits att lägga ned gården.

- Det är bekymmersamt många gånger. man måste tro på en framtid och försöka kämpa. Men visst har jag många gånger haft tankarna att jag inte orkar längre.

Agneta Nilsson
agneta.nilsson@sr.se
063-160651

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista