Östersund

Föräldraledig nekades jobb - får ersättning av kommunen

Östersunds kommun betalar nu 45 000 kronor till en man som tidigare jobbat för kommunen. Mannen som var visstidsanställd fick beskedet att han inte var aktuell för en fast tjänst som utlystes - eftersom han planerade att ta ut föräldraledighet.

Mannens fackförbund, Unionen, stämde Östersunds kommun inför Arbetsdomstolen och krävde skadestånd med 100 000 kronor plus ersättning för utebliven lön.

Parterna enades om förlikning - innan ärendet gick till förhandling i domstolen.

- Det känns som en seger eftersom - statistiskt - är det oftast arbetsgivare som vinner sådan här tvister, säger mannen till SR Jämtland.

- Det här är en bekräftelse på att jag faktiskt blev missgynnad och var borträknad redan innan rekryteringen påbörjades, tillägger han.

- Det här är ett sätt att lösa tvisten, men ska inte ses som att kommunen erkänner att vi gjort fel, säger Bengt Marsh, kommundirektör i Östersund till SR Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista