Jämtlands län

Ökat nyföretagande sista halvåret

Nyföretagandet i länet fortsatte att öka i december, med drygt 16 procent jämfört med december 2008. Men sett till hela 2009 startades färre företag.

50 nya företag startades unde december, och det är sju fler jämför med december 2008. Det visar ny statistik från Bolagsverket. Årets sista månader har nyföretaganadet varit ganska starkt och det har varit en ökning i länet. Men totalt sett under året minskade nyföretagandet 2009. Ungefär 40 färre företag startades, och det var framförallt under det första halvåret som lågkonjunkturen satte sina spår och nyföretagandet var lågt i länet.

Stora regionala skillnader
I Sverige som helhet ökade nyföretagandet i december jämfört med samma månad i fjol. Det registrerades 4 997 nya företag, vilket är 723 fler än samma månad förra året, en ökning med 16,9 procent.
De regionala skillnaderna är stora. Utvecklingen under året var starkast i Kronobergs och Gävleborgs län - de enda länen där nyföretagandet ökade. Den mest negativa utvecklingen under året stod Västerbottens, Gotlands och Västernorrlands län.

Sammanställningen bygger på uppgifter från Bolagsverket och omfattar de vanligaste bolagsformerna: aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista