Hedda Dolata. Foto: Evelina Crabb/SR
Jämtlands län

Måleribranschen fylls med kvinnor

Allt fler tjejer väljer att bli målare. Hedda Dolata är en av de som valt att satsa på målaryrket. Hon går andra året på Palmcrantzskolan i Östersund, tillsammans med sju tjejer och en kille.

För Hedda var måleribranschen ett självklart val när hon valde till gymnasiet. Och hon tycker att fler tjejer ska våga ge sig in i måleriyrket.

- Jag tycker att fler tjejer ska söka byggprogrammet, det är så himla roligt och man får lära sig jätte mycket. Man ska inte vara rädd för att det är ett mansdominerat yrke, för jag tror inte att det kommer att vara det länge till, säger Hedda Dolata.

Även Svenska måleriförbundet bekräftar trenden att fler tjejer väljer måleribranschen. I dag finns omkring 760 kvinnliga målare anslutna till förbundet.

- Man må ju lära de gamla gubbarna att tjejerna inte alltid ska stå vid spisen. Vi måste lära dem att vi också kan, säger Hedda Dolata.

Evelina Crabb
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista