Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Jämtlands län

Vargen lever fortfarande - jakten fortsätter utan helikopter

Den så kallade Svenstaviksvargen, som Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på, lever fortfarande efter två dagars jakt med helikopter. Men nu kommer jakten att fortsätta utan någon hjälp av helikopter, då Länsstyrelsen inte längre är med och betalar kostnaden.

Länsstyrelsen beviljade häromdagen skyddsjakt på vargen som rör sig inom Njaarke och Jijnjevarie samebys områden, där det uppges finnas omkring 2 500 renar.
Men trots två dagars jakt via helikopter så lever vargen fortfarande, enligt Per Nilsson vid Njaarke sameby.

- Vi har under två dagar provat att avliva den här vargen med hjälp av helikopter, men utan att lyckas. 

Nu kommer de att fortsätta att jaga, men inte med hjälp av helikopter.

- Det är inte ekonomiskt hållbart längre eftersom det är en kostnad som vi renskötare själva får stå för, säger Per Nilsson vid Njaarke sameby.

Han berättar att länsstyrelsen tidigare har stått för halva kostnaden. Men nu betalar de inte en enda krona.

- I november, på ett möte med länsstyrelsen, tryckte vi samebyar på att vi inte vill ta halva kostnaden vid de här skyddsjakterna. Det är statens rovdjur och då ska staten ta ett större ansvar att ta bort de här rovdjuren. Det skar sig då i diskussionen med Länsstyrelsen och de vart väll besvärade av våra åsikter och drog helt tillbaka sitt ansvar. Nu tar de inte en enda krona i den del som helikoptern kostar, säger Per Nilsson.

Jakten får ske fram till 31 januari i ett område mellan Brunflo, Svenstavik och Bräcke.

Agneta Nilsson
agneta.nilsson@sr.se
063-160651

Tidigare rapportering:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista