Östersund

Saknade pengar till taxi - fick inte hjälp av personalen

En svårt sjuk funktionshindrad man hade inte pengar till taxi - och personalen på hans gruppboende i Östersund hjälpte honom inte att komma till sjukhus. Nu har händelsen anmälts till Socialstyrelsen.

Mannen som bor på ett gruppboende fick ont i magen och personalen ringde efter en taxi. Men när det blev problem med betalningen så fick han ingen transport till sjukhuset utan fick gå och lägga sig med smärtstillande. Så småningom var det anhöriga som skjutsade in mannen, och då var han ordentlig medtagen och fick stanna på sjukhus en hel vecka.

Peter Andrén är biträdande förvaltningchef för vård och omsorg i Östersund, och han säger till SR Jämtland att det inte ska få gå till så här:

- Att han ska få vara kvar hemma om han behöver vård är fel.

Det normala vore väl att ringa efter ambulans?

- Det kan man tycka, säger Peter Andrén.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska har nu anmält det som hänt till Socialstyrelsen och hon menar att den fördröjda transporten till sjukhuset har utsatt patienten för risk för allvarlig skada.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".