Jämtlands län

Sänkt förbrukning sparar el-slantar

Kylan driver upp elpriserna - priset på en kilowattimme på den så kallade spot-marknaden har mer än fyrdubblats under den här veckan. Vad kan man göra som elkonsument - hur ska man kunna välja i djungeln och teckna rätt sorts avtal med rätt elbolag? Och vad lönar sig att spara på?.

Jimmy Anjevall jobbar på Kommunförbundets enegikontor i Östersund. Han har några konkreta råd:

- Det absolut viktigaste är att få ner sin förbrukning, säger han.

Förutom att släcka lampor kan du spara mycket el genom att täta fönster och annat som släpper in kalluft och genom att elda om du har möjlighet till det.

Du kan också påverka dina kostnader genom att välja rätt elleverantör och rätt typ av avtal. Och det här är en djungel. Men det finns hjälp att få.

- Man kan naturligtvis ringa till olika elbolag och jämföra priser. Det finns också mycket hjälp på Internet för att göra jämförelser. Man kan även med fördel kontakta sin kommuns klimat- och energirådgivare och/eller kommunens konsumenvägledare, säger Jimmy Anjevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista