Johanna Nilsson, Sanna Thor och William Axne. Foto Emelie Andersson.
JÄMTLANDS LÄN

Val av gymnasieutbildning svårt

1:a februari ska gymnasievalet vara gjort för 1 600 niondeklassare runt om i länet. Nu har en ny internetsajt lanserats där de olika utbildningarna kan jämföras.

Den första februari ska gymnasievalet vara gjort för cirka 1600 niondeklassarna runt om i länet.

Nu har en ny internetsajt lanserats - som ska hjälpa ungdomarna att jämföra olika utbildningarna.

Statistiska centralbyrån och Svenskt näringsliv har startat internetsajten gymnasikvalitet.se. Där kan man jämför kvalitén mellan olika gymnasieutbildningar på olika skolor, och även se vilka framtidsutsikter som väntar efter utbildningen.

Till exempel hälften av de som gått Hotell-och restaurangutbildningen i Bräcke och nästan fyra av tio som gått palmcrantzskolans estetutbildning är arbetslösa fem år efter studierna.

Desto mer positivt är det bland annat för de som gått fordonsprogrammet på palcrantzskolan, handelsutbildningen i Härjedalen och samhällsvetenskapsprogrammet på Bergs gymnasium, där har alla ett jobb fem år senare.

Johanna Nilsson, som går i nian på Storsjöskolan i Östersund, menar att framtidsutsikterna för att få ett jobb har en viss betydelse i valet till gymnasiet, men inte det avgörande.

- Jag tänker att jag vill ha ett bra jobb efteråt. Men jag har ganska mycket att välja mellan så jag vet inte vad som är det bästa, säger Johanna Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista