Sista personalfesten i gamla brandsstationen i Östersund får nu ett rättsligt efterspel i tingsrätten. Foto: Matts Nylander/SR
ÖSTERSUND

Ambulansanställd stämmer landstinget

Jobbet tillbaka och drygt en kvarts miljon kronor i skadestånd. Det kräver nu den ambulanssjuksköterska som avskedades efter den omdiskuterade personalfesten före jul.

Landstinget ville inte dra tillbaka avskedandet och nu har ambulanssjuksköterskan och hans ombud lämnat in en stämningsansökan till tingsrätten. I tolv punkter invänder ambulanssjuksköterskan och hans ombud mot landstingets grund för avskedet.

Det finns åtta vittnesförhör som styrker deras påståenden och man hänvisar till en rad skrivelser som kan sägas visa att landstinget inte tagit sina egna beslut på allvar förrän efter festen den 26 november.

De hävdar bland annat att ytterst ansvariga chefer brutit mot landstingets alkohol- och drogpolicy genom att tillåta alkoholförtäring i lokalerna. Att festen skulle hållas var väl känt genom affischering.

Ambulanssjukssköterskan hade kvällen innan tillsammans med en kollega kallats till en adress där det visade sig att en tredje kollega just avlidit. Den krisplan som landstinget har för ambulanspersonalen användes inte och ambulanssjuksköterskan menar att dödsfallet var ett av skälen till att han blev så full på festen.

Björn Ahlnäs som är personalchef på landstinget säger att rent allmänt så följer man krisplanen. Om man gjort det i detta fall vill han inte kommentera. Att man över huvud taget hade en personalfest dagen efter att en anställd avlidit vill han heller inte kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista