ÖSTERSUND/SVERIGE

Oklar framtid för Östersundsfängelse

Regeringens revision av kriminalvårdens nota för nya fängelser är klar. Den visar att hyresavtal har ingåtts utan regeringens godkännande. Vad som händer med det planerade fängelset i Östersund är oklart.

Regeringen ville ha en oberoende revision när det visade sig att utbyggnaden blev dyrare än planerat och kriminalvården krävde mer pengar för att fullfölja byggena, rapporterar TT.

Revisionsrapporten visar att projekteringen av anstalter i Östersund och Haparanda har kostat 250 miljoner kronor, till exempel för el- och vvs-konsulter och arkitekter.

Det är nu oklart vad som händer med dem och med andra utbyggnadsplaner, eftersom det inte blir några extra pengar under 2010, säger justitieminister Beatrice Ask till TT.

Kriminalvårdens chef Lars Nyhlén medger att när det gäller hyresavtalet i Helsingborg så begicks ett formellt fel, men det var nödvändigt för att rädda bygget eftersom grävskoporna redan stod och väntade. Han säger också att om regeringen inte skjuter till mer pengar så blir det inga nya anstalter i Östersund och Haparanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista