Ebba Lundkvist och Linnea Mattiasson. Foto Emelie Andersson
Östersund

Otrygga ungdomar på stan

När fritidsgården Dragonen stängdes i december skulle det öppnas en ny fritidsgård vid Parkskolan. Men löftet har inte infriats än. Nu hänger ungdomarna i gäng på stan istället.

- Man känner sig besviken att de inte har öppnat än. Nu går vi ner på stan i stället, alla hänger där. Men det är kanske inte så bra för det är många som röker där, säger Linnea Mattiasson som går i sjuan på Parkskolan i Östersund.

Benny Brovinger som är verksamhetsplanerare inom barn- och utbildningsnämnden på Östersund kommun säger att orsaken till att de inte öppnat den nya fritidsgården är att byggnationen inte är klar. Och det kommer att dröja nästan tre veckor till innan den öppnas. Förhoppningen är nämligen att det ska vara klart den 1 februari.

Ebba och Linnea tycker nu att det är dumt att de stängt den ena när den andra inte är färdig. Nu får de hänga på stan i väntan på att den ska öppnas. men där är det inte alltid så tryggt.

- Det är mycket alkoholister och knarkare som är där. Föräldrarna säger att vi inte borde vara där, men vi har inget annat val, säger Ebba och Linnea.

Samma problem är det för ungdomarna som brukar vara på fritidsgården Ängsmon, som också är stängd. Meningen var att Ängsmon skulle läggas ned. Men den räddades till slut kvar, men nu måste förhandlingarna bli klara innan den kan öppnas igen.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160652

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista