Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
Östersunds kommun

Fler bostäder ska öka inflyttandet

Nu söker Östersunds kommun nya vägar för att få fart på bostadsbyggandet så att stan ska kunna växa. I kommunens nya tillväxtprogram formuleras målet 65 000 invånare år 2020.

Det betyder att Östersund behöver växa med 500 personer per år det kommande decenniet.

- Ett tufft mål men det ska gå, säger Ylva Wiberg som jobbar på kommunens inflyttarservice. Hon märker tydligt av ett ökat tryck, många vill flytta till kommunen.

Bostadsbristen ska lösas
Men alla nya Östersundsbor behöver någonstans att bo. En svår nöt att knäcka, bostadsbristen är stor i dagsläget. För att nå målet i tillväxtprogrammet har nu kommunen en projektgrupp med bland andra fastighetsägare och byggfirmor bildats. De ska tillsammans hitta lösningar på bostadsbristen. I gruppen ingår Hans Ejenstam, affärschef på HSB i Jämtland-Härjedalen. Han tycker att det är viktigt att olika intressenter samarbetar för att så snabbt som möjligt få fram nya bostäder - både hyresrätter, bostadsrätter och villor.

- För vår del handlar det om att hitta mark att bygga attraktiva bostadsrätter på, säger han.

Bygget är igång
Redan nu börjar ett ökat byggande märkas i Östersund. HSB sätter snart spaden i jorden på Artillerigatan där 29 bostadsrätter ska byggas. På Tallbacken, Stadsdel Norr, går grävskoporna varma. 42 nya villor ska byggas där.
Fastighetschef Hans Karlsson på Fältjägaren Fastigheter ser fram emot att projektgruppen för ökat boende kommer igång.

- Det är bra att näringsliv och politiker drar åt samma håll.

Ann-Louise Rönestål Ek
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".