Östersund

Man frias från sexbrottsdom

En man i 60-årsåldern från länet som åtalats för att ha förgripit sig på sin exsambo i somras får en rejäl strafflindring.

Hovrätten för nedre Norrland ogillar åtalet för våldtäkt men dömer mannen för misshandel och olaga frihetsberövande till tre månaders fängelse. Östersunds tingsrätt ansåg tidigare att mannen även gjort sig skyldig till våldtäkt och dömde honom till två års fängelse. Men hovrätten gör alltså en annan bedömning.

Även det skadestånd som mannen ska betala till kvinnan sänks rejält eftersom våldtäktsåtalet ogillades - det stannar på 10 000 kronor. Tingsrätten ansåg att skadeståndet skulle vara 110 000 kronor.
Det var i somras som mannen från Jämtland, enligt kvinnan, tvingade till sig ett samlag. Men hovrätten anser att det inte går att fastställa att det skett med våld.
När kvinnan ville lämna lägenheten låste mannen ytterdörren och tvingade henne att stanna, och för detta döms han för olaga frihetsberövande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".