Östersundskonferens om människohandel

Idag inleddes en stor konferens om människohandel på Folkets Hus i Östersund.

Pierre Schori från Ecpat, Eu-kommissionens svenska chef Pierre Schellekens och Drottning Silvia var en av talarna.

Det jämtländska Eu-kontoret Europe Direct står bakom arrangemanget som särskilt fokuserar på vad enskilda medborgare kan göra för att förhindra människohandel. Margareta Winberg, före detta vice statsminister och ambassadör i Brasilien har varit med och planerat konferensen.

Hon tycker att det är viktigt att allmänheten får upp ögonen för hur stort problemet med människohandel är.

- Målgruppen är allmänheten. Jag vill att människor ska förstå att efter vapen och knark är detta område det som genererar mest pengar i världen. Det är viktigt också att förstå att man som konsument kan vara med och motverka människohandel - till exempel genom att välja rätt semesterort och fråga resebolagen om de har åtgärdsprogram mot barnprostitution och trafficking.

EU-kommissionens chef i Sverige, Pierre Schellekens fanns också på plats i Östersund idag. Han berättade att det nu händer saker politiskt på EU-nivå för att komma tillrätta med problemen.

Lagstiftningen har setts över. I ett nytt förslag från EU-kommissionen föreslås att de olika medlemsstaternas lagstiftning om människohandel harmonieras. Det handlar bland annat om gemensamma sanktioner och tätare samarbete mellan åklagarmyndigheter. Bättre infoutbyte.

Schellekens anser att kampen mot människohandel står högt upp på EU:s politiska dagordning.

- Lagförslaget förstärker ramverket mot människohandel. Det har diskuterats nu av medlemsstaterna och parlamentet och jag hoppas att förslaget kan antas väldigt snart.

Schellekens uppmanade också allmänheten att ställa krav på politikerna i dessa frågor.

- Det finns en risk att folk tycker att människohandel är så jobbigt att man inte orkar ta in det, men man måste våga diskutera och försöka påverka - om medborgarna sätter tryck, svarar politikerna, säger Schellekens.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".