Östersunds sjukhus. Foto: SR
Jämtlands län

200 landstingsanställda får sluta

Hundratals varslas inom landstinget. Ett par hundra arbetstillfällen försvinner när landstinget ska spara ytterligare 120 miljoner kronor i år.

- Det är fruktansvärt, man tror inte att det är sant, det går inte att dra ner mer än de besparingar som redan är gjorda, är man sjuk så är man sjuk och det kostar pengar, säger Anna Strömvall, sjuksköterska vid Östersunds sjukhus.

Orsakerna till att landstinget tvingas spara år efter år är flera men de två största anledningarna är att man gått back under flera år och man måste få bort det underskottet och att skatteintäkterna minskar för varje år.

Landstingsledningen räknar med att omkring ett par hundra arbetstillfällen försvinner när de 120 miljonerna ska sparas men det är oklart inom vilka verksamhetsområden.

- Det är för tidigt att gå in på, säger Landstingsdirektör Karin Strandberg Nöjd.

I februari väntas besked inom vilka områden tjänsterna försvinner och exakt hur många det blir.

Även förra året varslade landstinget personal, motsvarande 115 heltidstjänster, och av dem som slutat hittills är det undersköterskor eller sjuksköterskor inom primärvård, akutområdet och medicin som fått gå.

Trots att landstinget under förra året och i år, i och med det så kallade omställningsarbetet, räknar med besparingar på 177 miljoner är det långt i från tillräckligt, kommande år är det ekonomiska läget ännu mer bekymmersamt.

- Landstingets intäkter minskar även 2011 och 2012 så vi står inför stora utmaningar, kanske ännu större än idag, säger Karin Strandberg Nöjd.

jessica.brander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".