föllinge

Fler vill bo i Föllinge

Befolkningen i Föllinge minskar inte lika mycket. Det är invandringen som håller siffrorna i schack. Förra året flyttade 17 personer dit från andra länder.

Det är invandringen som stabiliserar befolkningskurvan i Föllinge. Under 2009 flyttade totalt 17 personer från andra länder till bygden.

Det här är en positiv utveckling i en tid när många glesbygdsområden tappar invånare, tycker Carina Thunström som är projektledare för Eu-projektet Fria Föllinge:

-Ja, tendenserna pekar på att vi behåller folket i byn, till skillnad från många andra församlingar tappar vi inte nämvärt och det mest positiva är inflyttningen av invandrare. Jag tror att människor från andra länder ser möjligheterna, att kunna utveckla turismen och näringslivet, säger hon.

Mehmet Ulubey från Turkiet flyttade till Föllinge för ett par år sedan.

- Det bara råkade bli Föllinge, jag gillar små samhällen det är bra för banen, säger han.

Mehmet tror att det är bra för Föllinge att fler invandrare kommer dit.

- Ja, det kan vara bra för byn, när det är mycket folk då händer det mycket!

Rektorn i Föllingebygden Merja Jönsson berättar att man på Cederbergsskolan nu skolar in barn från andra länder, både Thailand, Holland och Belgien.

- Vi har ett ständigt arbete kring de här frågorna, det är inget tillfälligt utan en utveckling som ser ut att fortsätta, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista