Inte sedan 80-talet har länet haft en så kall januarimånad. Foto: Janne Nyman/SR
Jämtlands län

Kallaste januari på 23 år

Kylan har kopplat sitt järngrepp kring länet igen. -42 grader uppmättes i Storsjö kapell på måndagmorgonen. En kall inledning även på februari alltså efter den kallaste januarimånaden i länet på 23 år. Kylan sätter sina spår på ett och annat...

- Dåligt väder är bra för Stadsbussarna, säger Micke Bernewall som är VD. Under en sån här kall dag räknar han med att det blir ett par tusen extra bussresor i Östersund.

Sportbutikerna i länet verkar också nöjda, dunjackorna säljer som aldrig förr.

Men för försäkringsbolagen är kyla lika med extra kostnader. På Länsförsäkringar har antalet frys- och vattenskador ökat med hundra procent under januari i år jämfört med tidigare år, berättar Kent Jönsson som är skadechef.

Hans viktigaste tips för dem som har fritidshus är: öka på underhållsvärmen och anlita någon som har lite uppsikt ifall strömmen skulle gå.

När SMHI sammanfattar den gångna månaden så konstaterar de att det är den kallaste januari vi har haft i länet sedan 1987.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".