Carina Moen är besviken över Åre kommuns insatser när det gäller tillgänglighetsanpassning. Foto: Emelie Andersson
Åre

VM gick före handikappanpassning

I Åre har satsningen på stora alpina tävlingar, som VM för några år sedan, fått gå före handikappanpassningen. I år ska alla allmänna platser vara mer tillgänglighetsanpassade, men hindren är fortfarande många för funktionshindrade i Åre.

Carina Moen är rullstolsburen och bor i Åre och hon tycker att det är tråkigt att kommunen inte tagit frågan på allvar.

- Jag kan känna att kommunen kunde ha gjort mycket mer, jag tycker inte att de har prioriterat frågan, säger Carina Moén till P4 Jämtland.

Enligt lag ska alla allmänna platser vara mer tillgänglighetsanpassade för funktionshindrade - senast i år. De enkelt avhjälpta hinder som trösklar, dörröppnare, trottoarkanter, bättre skyltning, kontrastmarkeringar med mera, det ska vara fixat. Men trots att lagen kom för nästan 10 år sedan finns fortfarande mycket kvar att göra.

- Jag kan känna att det är ett onödigt problem och jätteirriterande, när det skulle vara så enkelt att göra någonting åt det. Framförallt ska det kunna gå att komma in i alla butiker och banker, och att det inte är en massa trösklar, ett trappsteg eller en jättetung dörr som det inte går att komma in i själv, säger Carina Moén.

Nya hus har brister
De senaste åren har det varit en stor byggboom i Åre, men trots det finns nybyggda lokaler med affärer och restauranger som inte är tillgänglighetsanpassade fullt ut, berättar Carina. Ett exempel är det stora huset mitt på torget med affärer och restauranger.

- Det finns inga kundhissar, så med rullstol måste man rulla runt huset och det är ganska brant, så det klarar inte jag i alla fall. Det är verkligen ett dåligt exempel på ett nytt hus, säger hon.

I nyheterna i  P4 Jämtland, tisdag eftermiddag, hör du Åre kommun - som ligger efter i arbetet med tillgänglighetsanpassningen - bland annat på grund av alpina VM 2007 som prioriterades före.
I programmet Lyssna, tisdag eftermiddag, hörs mer av både Carina Moen, och Åre kommun.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160652

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".