Bergs kommun

Ja till uran ska göra Fp till vinnare

Ja till uranbrytning ska göra Folkpartiet till valvinnare i Berg. Gösta Nilsson från Svenstavik hoppas att partiets positiva hållning till en gruva i Oviken ska ge mandat i fullmäktige i höstens val.

- Ja det tror jag, för folk är både för och emot här. Jag tror även att det i Ovikenområdet finns en hel del personer som är för att det ska bli en gruvdrift. Så javisst, det blir en valfråga som lär disskuteras, och det ska bli intressant tycker jag, säger folkpartisten Gösta Nilsson.

Bryter tidigare beslut
Folkpartiet i länet vill kanalisera den opinion som faktiskt är för uranbrytning. Och inställningen ligger väl i samklang med partiets positiva inställning till kärnkraften. Tidigare har de lokala folkpartiorganisationerna i länets kommuner uttalat sig emot brytning i länet.

- Vi tog ett sådant beslut i kommunfullmäktige och jag tror att det beslutet var enhälligt, men jag tar det inte så hårt. Det har rivits upp andra kommuanla beslut tidigare, och det är ju faktiskt så att kommunen har vetorätt när det läggs på kommunens bord om några år, säger Gösta Nilsson.

Äventyrar samarbetet
Även fast man nu bryter den tidigare lokala enigheten, att sätta stopp för urangruvor i länet, så är inte Gösta Nilsson orolig för att den nya hållningen ska sabotera samarbetet med exempelvis centern i de kommuner där man bildat styrande allianser.

- Det är en intressant fråga. Vad jag fattar är Centerpartier emot en eventuell gruvdrigt, i andra frågor tycker jag att Centerpartiet och Folkpartiet står ganska nära varandra, säger Gösta Nilsson.

Det är just i Oviken som de många urangruveplanerna i landet kommit längst. Och Gösta Nilsson tror att gruvan där blir verklighet.

Torbjörn Laxvik
torbjorn.laxvik@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista