1 av 3
Byborna vill köpa Gåxsjö skola. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek
2 av 3
Ole Rönning Kristiansson
3 av 3
Ylva Forsberg
Gåxsjö

Bybor satsar i Gåxsjö

Gåxsjö i Strömsunds kommun förlorade sin skola i höstas. Men byskolans nedläggning ledde inte till byns död, tvärtom laddar nu byborna om. Nu planerar man att köpa den tomma skolan från kommunen.

I flera av länets kommuner planeras nedläggningar av byskolor. Berg, Krokom och Strömsund har redan beslutat eller är på gång att ta beslut om att stänga skolor i byar där barnantalet minskar. Men vad händer efter att skolan läggs ner - flyttar alla barnfamiljer? Dör byn?

Radio Jämtland har besökt Gåxsjö i Strömsunds kommun. Förra vintern togs beslutet  om nedläggning av Gåxsjö skola, i somras tömdes lokalerna och från och med detta läsår åker barnen istället till skolan i Hammerdal, 16 kilometer från Gåxsjö. Bara förskolebarnen finns kvar i byn, 13 barn på en avdelning i en byggnad intill den före detta skolan.

Vill köpa skolan
Nu, ett halvår efter skolnedläggningen, planerar byföreningen att köpa den tomma skolan från Strömsunds kommun för 1000 kronor. Föreningen räknar med att klara ekonomin kring drift, upprustning och underhåll.

- Det är ett jättefint hus, det går att få till fint. Man kan till exempel bedriva utbildningar här, vi har tänkt på vindkraften till exempel och har redan tagit en del kontakter, det ska ju byggas vindkraft runt omkring här och då kan det behövas lokaler, säger Ole Rönning-Kristiansson som sitter i styrelsen för BIG, Bybor i gemenskap..

Alla bor kvar
Ole och hans sambo Ylva Forsberg flyttade till Gåxsjö med sonen Ale just för byskolans skull. Knappt hade de slagit ned sina bopålar förrän nedläggningsbeslutet kom. Men familjen trivs så bra i byn att de ändå stannar kvar.

Ingen har flyttat från Gåxsjö för att skolan lagts ner, tvärtom är församlingen den i Strömsunds kommun som har stabilast befolkningsunderlag - inget tapp under 2009.

- Vi hade räknat med att vår son skulle gå i skola i Gåxsjö, så vi sörjde att skolan försvann, säger Ylva Forsberg. Men vi ser att byn inte har dött, vi flyttade hit för att vi tror att Gåxsjö är en levande by som har framtiden för sig, nu handlar det om att jobba för att byn ska leva vidare, självklart.

Ann-Louise Rönestål Ek
ann-louise.ronestal-ek@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".