1 av 5
Sällsjögården. Foto: Jessica Brander/SR
2 av 5
3 av 5
Sällsjögården i Mörsil. Foto: Jessica Brander/SR
4 av 5
Catherine Hansson
5 av 5
Catherine Hansson och Vivan Åhman. Foto: Jessica Brander/SR

Livet på Sällsjögården

Ideella insatser och nykterhetsrörelsen får missbrukare nyktra

En grupp ensamma och missbrukare åkte till IOGT/NTO:s konferensgård i Sällsjö i Mörsil för att fira en vit jul- och nyårshelg, fem blev kvar och har varit nyktra sedan dess.

Catherine Hansson från Östersund är en av dem, hon känner att hon är på väg mot ett annat liv.

- Det är framförallt skönt att vakna pigg och glad och utan skuldkänslor, berättar, Catherine Hansson från Östersund.

Sällsjögården i Mörsil drivs av nykterhetsrörelsen IOGT/NTO och är en kurs och konferensanläggning. Gården drivs till stor del av ideella insatser och av de grupper och konferenser som bokar sin vistelse där. Det sociala arbetet inom IOGT/NTO har lyfts upp på senare tid och på Sällsjögården försöker man bland annat att inleda samarbete med socialtjänsterna i kringkommunerna.

- Vi försöker utveckla den här verksamheten och kan vi på ett praktiskt sätt stötta människor som vill förändra sitt liv så är det bra, säger Vivan Åhman ordförande för IOGT-NTO i länet och föreståndare på Sällsjögården.  Hon brinner för sitt uppdrag och har tagit ut pensionen i förtid för att jobba ideellt på Sällsjögården.

I Östersund finns Brytpunkten, en kommunal daglig verksamhet för missbrukare där några av dem som är på Sällsjögården i dag gick tidigare.

Tomas Rönning är platschef på Brytpunkten och han tror att verksamheterna kompletterar varandra och att kommunerna och frivillig organisationerna har mycket att vinna på att samarbeta. I framtiden menar han att man skulle kunna har ett mer organiserat samarbete.

För Catherine Hansson blev möjligheten att stanna kvar på gården en räddningsplanka, hon hjälper till i köket och när hon inom kort ska till Arbetsförmedlingen hoppas hon på en liknande sysselsättning.

- Jag är självlärd i köket men det är det bästa jag vet, det skulle vara den största lyckan för mig om jag fick ett jobb inom det här, säger Catherine Hansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".