Pensionatet i Bakvattnet. Foto Ann Louise Rönestål Ek.
bakvattnet

Ska locka kineser till Bakvattnet

Nu vill de nya ägarna till pensionatet i Bakvattnet ändra inriktning för att kunna locka kinesiska turister. Man satsar miljoner på att bygga om till spaanläggning och utöka antalet bäddar. Eva Hansson driver Evas pensionat i Bakvattnet, hon är övertygad om att det är annat än skoter och skidåkning som ska till om kineserna ska hitta till Bakvattnet

-jag satsar på massage, aukupunktur och ett litet spa. Det handlar om må bra-tursim, man kan ta med sig grupper och gå på Ansättenfjället och njuta av naturen. Sen erbjuder man hemlagad mat och behandlingar på det, säger hon.

Turismprofessorn Dmitri Ioannides arbetar på turismforskningsinstitutet Etour i Östersund. Han säger att det ligger helt rätt i tiden att som småföretagare nischa sig för att nå den kinesiska marknaden.

-Det den här kvinnan och andra små turistföretagare börjat inse, är att den kinesiska marknaden är en stor och hittills outnyttjad marknad. Vi har ännu inte börjat se de stora kinesiska turistströmmarna till Europa, säger han och fortsätter:

-De kinesiska turisterna är intresserade av nya och spännande produkter och miljöer.

Dessutom märker jag att de skandinaviska turistorganisationerna nu signalerar att vi kan förvänta oss en ökande andel kinesiska turister de kommande åren.

Eva Hansson har redan haft några kinesiska gäster på besök och tänker använda sitt nätverk för att nå fler:

-Jag har utbildat mig i aukupunktur och kinesisk medicin i Kina , dessutom är jag och min syster i Bejing en månad per år och arbetar på Bejings sjukhus, så vi börjar med att använda de kontakterna, berättar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".