Ragunda kommun

Tuffa tider i Ragunda kommun

Det råder tuffa tider i Ragunda kommun. Nästan hälften av alla industrijobb har försvunnit i Bispgården på bara 1,5 år, och det sätter sina spår. I hela kommunen finns sjuhundra arbetslösa.

Det började 2008 med Z-lyften som varslade 36 personer. Nu är runt 200 arbetstillfällen borta från många olika företag.

- Jag är helt övertygad om att det här kommer att svänga. Vi vet också att företagen inom industrin kommer att ha ett stort behov av kompetent personal framöver, säger Krister Lindberg.

Värsta året någonsin
Kompetensutveckling för de arbetslösa ska åtminstone ge dem en chans när konjunkturen vänder, hoppas Krister Lindberg. Men platschefen på Z-lyften Anders Eklöf vill inte tro något om framtiden, trots svaga tecken på en återhämtning.

- 2009 är det värsta året någonsin, bilindustrin har gått ner med 60-65 procent, säger han.

Lågkonjunkturen kom som en överraskning hösten 2008. Den slog först och hårt mot fordonsindustrin, och det ledde till situationen i Bispgården.
Z-lyften är beroende av Volvo och Scania, många mindre företag på orten är beroende av
Z-lyften och de anställda är beroende av sina företag.

Oviss framtid för industrin
Ragunda är kommunen som hela tiden krymper och Bispgården riskerar att bli industriorten som försvann. Men det tror inte Krister Lindberg.

- Det tro jag inte, det vet jag att den inte göra. Bispgården är en av länets största och bästa industriomrden. Vi har en närhet till ett stort upptagningsområde, säger Krister Lindberg.

Britt-Inger Hellström
britt-inger.hellstrom@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".