Så förverkligade familjen Perström drömhuset i Smedsåsen

Familjen Perström i Smedsåsen utanför Nälden satsade både eget kapital och tusentals egna arbetstimmar för att bygga sitt drömhus.

Att kunna få lån för att bygga nytt hus i glesbygd håller på att bli en valfråga. Centern och vänsterpartiet och flera av landsbygdens lobbyorganisationer vill se ökad bankkonkurrens för att gynna valfriheten på glesbygden.

I nuläget är det i det närmaste omöjligt att få banklån för att bygga nytt utanför tätorterna. Men det finns exempel på dom som går emot strömmen.


Kecke Perström visar stolt runt i familjens nybyggda hus i Smedsåsen utanför Nälden.- Det är en ljus, modern Jämtlandsgård med stora fönster. Man kan se ut i alla väderstreck, precis som vi ville ha det, berättar Kecke Perström. Han och hustrun Kristina hade hyrt hus i tio år i Nälden när de bestämde sig för att köpa en tomt och våga satsa på ett eget hus.


Kristina Perström säger att de fick ett lån av en lokal bank men att det krävdes stora egna insatser för att ro projektet i land.

Om de skulle de ha velat låna till alltihop hade det blivit tvärstopp.

- Att det är så är ett stort problem, säger Kristina Perström.
När vi bodde uppe vid riksgränsen hade vi 14 mil till tätorten men tänkte ändå bygga nytt, men vi blev stoppade av banken, säger hon.
Besluten tas högt uppe på central nivå i bankerna, det vore bättre med större lokal förankring, säger Kristina Perström.


Anders Asplund, marknadschef på Länsförsäkringar Bank i Östersund förklarar:- Pengarna som överstiger värdet på fastigheten när den står klar, det är de pengarna man måste få möjlighet att låna. Men tyvärr får vi inte låna ut. Vi kan inte riskera det. Bara nybyggen nära tätorter vågar vi låna ut större belopp till.

Ska någon förändring ske kan den inte komma från bankerna utan från staten, säger han och fortsätter:

- Statliga garantilån fanns förut, det satte igång mycket byggande ute i landsbygden - staten garanterade topplånepengarna, där tror jag det kan finnas möjlighet att det händer något igen, säger han.

Både centern och vänsterpartiet efterlyser nu ökad bankkonkurrens för att gynna glesbygden. Länets riksdagsledamot Per Åsling för dialog med sparbankernas riksförbund och Swedbanks ledning om lokala provinsbanker och vänsterpartiet efterlyser nya lokala sparbanker och statliga uppstartslån.

Organisationerna Småkom och Hela Sverige Ska Leva talar också om behovet av någon form av statlig kreditgaranti för att gynna byggandet av egnahem i glesbygd.

Familjen Perström oroar sig i alla fall inte för värdet på SITT nybygge:

- Det kommer inte att bli några problem om vi vill sälja. Ett fint hus några mil från stan och fjällen. Det är ju perfekt! avslutar Kristina Perström.