1 av 2
Länspolischef Stephen Jerand. Foto:SR
2 av 2
Jämtlands län

Polischefen kritisk mot nytt system

Polisen i länet tvingas ansluta sig till ett nytt dyrt kommunikationssystem som de inte har råd med. För att klara det kan de tvingas till besparingar inom andra områden.

Polischefen Stephen Jerand är kritisk till de höga kostnaderna.

- Konsekvensen kan bli att vi inte kan förnya vår fordonspark, att nyanställningar och kompetensutveckling skjuts på framtiden, säger Stephen Jerand.

Kostar 2 miljoner
Polisen i länet betalar själv all utrustning, utbildning och licenser och Stephen Jerand menar att polismyndigheten borde kompenseras av staten för kostnaderna att införa Rakel.

- Två miljoner av vår totala budget på 200 miljoner är oerhört mycket pengar, jag tycker att det borde finnas ett utjämningssystem, en liten myndighet som går in i det här borde kompenseras för det, säger Stephen Jerand.

Systemet har fått mycket kritik
Räddningstjänstens, polisens och krismyndigheternas nya kommunikationssystem Rakel har redan införts på flera håll i landet, i november införs det i Jämtland och Västerbotten. Men systemet är hårt kritiserat. En färsk undersökning bland skyddsombud i fem polismyndigheter visar bland annat att larmen inte alltid går fram och ljudkvalitén är bitvis dålig.

På grund av både teknikstrul och att alla kommuner och landsting inte är med i systemet, som det var planerat tänkt, så används två radiokommunikationssystem, för säkerhets skull. Majoriteten av de tillfrågade poliserna i undersökningen anser att det är problematiskt.
Det här oroar Stephen Jerand eftersom fjällräddningen inte kommer att ingå i Rakel och man tvingas till dubbla kommunikationssystem även fortsättningsvis.

- Det är aldrig bra med två kommunikationssystem, man ska försöka hålla det så enkelt som möjligt för att nå så stor säkerhet som möjligt och sen i slutänden har allting en prislapp, det kostar mer att driva två radiosystem säger Stephen Jerand.

Jessica Brander
Jessica.brander@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista