1 av 2
Lars-Börje "Bulan" Eriksson är vd för Åres destinationsbolag, Åreföretagarna. Foto: Emelie Andersson
2 av 2
Arne Haffstad
Åre

Markägare involveras i ny satsning

Åre tar nya grepp för att stärka sommarturismen. Det ska göras genom att förbättra för både vandring och cykling. Men först krävs att man får med sig markägarna.

- Vi hoppas kunna utveckla den här delen och då ska vi göra det genom att ta till vara på markägarnas intressen. Vi ska tillsammans titta på vad gästerna efterfrågar och vad markägarna har för intresse att skjuta till för områden för den här utvecklingen, säger Lars-Börje Eriksson

I sommar är planerna att rusta upp de befintliga vandringsldererna - märker upp lederna, och ta fram nya kartor. De mer långsiktiga och mer omfattande planerna är att bygga nya leder för vandring och cykling.

- I och med att turistutvecklingen är så stark så tror vi att vi måste göra det här för att också skydda naturen från nedskräpning, och från att allt för mycket folk går överallt i naturen, säger han.

Men för att kunna genomföra det här krävs att markägare är med. I veckan höll Åreföretagarna ett första möte med de markägare som berörs - och det handlar om ägare till mer än 240 fastigheter.
Arne Haffstad i Åre var en av markägarna som var med på mötet, och han tror att de flest markägarna är positiva till utvecklingen.

- Ja i grunden tror jag det för man inser ju att den här kommunen lever av turismen, men sen förstår jag också att det ibland kan bli intressekonflikter. Men sådant brukar man kunna lösa med en bra dialog, säger markägaren Arne Haffstad i Åre.

Emelie Andersson
emelie.andersson@sr.se
063-160600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista