Jämtlands län

2,5 miljoner extra till landstinget

Jämtlands läns landsting får 2,5 miljoner kronor extra från regeringen genom den så kallade rehabiliteringsgarantin.

Rehabiliteringsgarantin ska ge patienter med värk eller lindriga depressioner bättre tillgång till medicinsk behandling och rehabilitering. Via rehabiliteringsgarantin har landstingen kunna söka visst mycket pengar var för att genomföra den här rehabiliteringen. Men flera av landets landsting har rehabiliterat färre patienter än de kunnat få ersättning för. Därför får nu de landsting som utfört fler rehabiliteringsåtgärder dela på deras överblivna pott, och det ger Jämtlands läns landsting 2,5 miljoner kronor extra.

560 miljoner satsas
Totalt delar regeringen ut 560 miljoner kronor till landstingen genom rehabiliteringsgarantin för 2009. Den ger landstingen pengar för att utföra två typer av behandlingar - kognitiv beteendeterapi (KBT) för personer med depression, stress eller ångest, eller multimodal rehabilitering (MMR) för patienter med långvarig smärta i axlar, nacke och rygg. Under 2009 fick 26 340 personer KBT och 5 934 fick MMR.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista