Jämtlands län

Tågkaos skrämmer bort turister

Fungerande kommunikationer är helt avgörande för ett turistlän, enligt forskare. Tågkaoset gör att länet nu riskerar att tappa turister.

Länet riskerar att tappa turister på grund av alla försenade och inställda tåg.

Det är sportlov för flera län i södra Sverige och tusentals resenärer till och från länet har upplevt försenade och inställda tåg.

Anna var här på en kortsemester i helgen och tågresan har avskräckt henne.

- Det var försenat upp, då förlorade vi en skiddag och när vi ska hem är det också försenat så jag förlorar en arbetsdag, det är inte riktigt som man tänkt så jag skulle nog fundera en gång extra på en ny tågresa, säger Anna på hemväg från fjällen.

Många resenärer blir irriterade över förseningarna och det ställer ännu större krav än vanligt på service och information av turistföretagarna.

Cathrine Cheweleff är receptionsansvarig i Vålådalen, hon möter många missnöjda och oroliga gäster.

- En försenade och strulig resa påverkar hela vistelsen, när de kommer fram är de trötta och under vistelsen går de och oroar sig för om hemresan ska bli lika jobbig, säger Cathrine Cheweleff.

Förseningar och inställda tåg har varit ett bekymmer för resenärerna till och från länet hela vintern och i synnerhet de senaste dagarna.

Förseningar och inställda tåg har varit ett bekymmer för resenärerna till och från länet hela vintern och i synnerhet de senaste dagarna. Fungerande kommunikationer är helt avgörande för ett turistlän som vårt och det finns en risk att varumärket Jämtland Härjedalen tar stryk av allt strul med tågen, det menar Jan Gunnarsson.

Han har jobbat i 17 år Åre, bland annat som turistchef, idag är han författare och föreläser bland annat om hur man får nöjda gäster.

- Både på kort och lång sikt finns en risk att gästerna väljer ett annat resmål för man vill inte riskera att förlora semesterdagar på inställda tåg, det finns ju faktiskt konkurrenter till Jämtland Härjedalen, säger Jan Gunnarsson.

Jämtland Härjedalens Turism ska analysera vilka effekter tågförseningarna har fått för turistnäringen i länet och kommer även att kontakta banverket och SJ och kräva en långsiktig plan för hur de ska göra för att undvika att samma sak händer igen.

- Om banverket och SJ inte kan lösa den här situationen så är jag rädd att gästerna väljer andra resmål i framtiden, säger Mats Forslund, länsturistchef i Jämtland Härjedalen.