Så har de arbetslösa tagit sig vidare

Kommunen köpte det blå huset av Aktsam. Nu sjuder huset av ny verksamhet och nystartade företag.

De flesta har tagit sig vidare
I augusti 2007 kom chockbeskedet att Aktsam skulle lägga ner sitt kontor i Hammarstrand, och att 78 personer skulle mista jobben. Nu, två och ett halvt år senare ser man ljusare på framtiden i Hammarstrand. Sverker Björnhagen jobbar på arbetsförmedlingen där.

- De som slutade på Aktsam har nog nästan alla funnit någon sysselsättning. Nytt jobb eller utbildning. Startat eget är det en del som har gjort också, enligt Sverker Björnhagen.


Blå huset köptes av kommun
Huset som Aktsam hade sin verksamhet i är nu uppköpt av kommunen och håller sakta på att fyllas av nya företag. Förutom Almi och kommunens näringslivskontor, så finns där Motormännen och Moderna försäkringar.
Efter en ombyggnation ska även Samhall flytta dit sin verksamhet.


Nya företag tar form

Ett nystartat företag i Blå Huset, som det kallas i folkmun, är Ravund Resurs AB. En av de fem kvinnliga delägarna är Maria Ågren:

- Det började som ett arbetslöshetsprojekt för tio månader sedan genom arbetsförmedlingen. Vi sysslar med callcenterverksamhet, utringande verksamhet idag, och lite ekonomitjänster kan vi ta på oss också, säger Maria.

Hennes kollega, Birgitta Eriksson, jobbade tidigare på fiskeriverket och skötte ekonomin där. Hon tycker att det är spännande med det nya företaget och har tidigare haft svårt att hitta ett jobb i hemkommunen som matchat hennes utbildning.


Framtiden ser ljusare ut nu

Anders Blomberg, näringslivssekreterare i Ragunda kommun, tycker sig se en ljusning på arbetshimlen i kommunen.

- Vi kan nu se att det så sakteliga har börjat vända. Någonting som är väldigt viktigt för oss är att våra industrier kommer igång igen. I övrigt så ser jag väldigt positivt på framtiden, avslutar Anders Blomberg.