jämtlands län

Oklarheter om fria vårdvalet

Snart är det dags att välja hälsocentral i det nya vårdvalet - hälsovalet. Men ännu är det inte klart vilka alternativ som kommer att finnas.

Snart är det dags att välja hälsocentral i det nya vårdvalet- från den första april får du bättre möjlighet att byta. Man kan välja mellan landstingets hälsocentraler eller möjligen nya privatägda. Alla har granskats och godkänts av landstinget. 

Man kan redan välja hälsocentral göra. Men från i år måste den hälsocentral man väljer ta emot den nya patienten inom två månader. Är du missnöjd med den nya har du rätt att välja en annan. Man kan byta hur ofta som helst. Om du har bråttom kan du redan i dag ansöka om att byta vårdcentral.

Från första april kommer landstinget att marknadsföra bytesmöjligheten mera. Då kommer annonser i tidningarna och information i brevlådan, med pappersposten alltså. Man fyller i ansökan, på webben eller på papperet, och ingen kan säga nej till bytet.

Hiittills har landstinget bara fått ansökan från en enda privat vårdgivare, den tänker driva sin verksamhet i Östersund. Det finns en lång och detaljerad kravlista för att bli godkänd som hälsocentral, det gäller tillgänglighet och mycket annat.

Häslocentralen ska vara öppen 45 timmar varje vecka och ha öppen telefon från klockan åtta till sjutton på vardagar. Det ska finnas läkare, distriktssköterska, barn och mödravård, psykosocial enhet och sjukgymnastik. Den gäller lika för privata och landstingsägda.

Landstinget kommer att betala en viss summa pengar per listad patient hos hälsocentralen, äldre och yngre ersätts mer. Andra sociala och ekonomiska omständigheter påverkar också ersättningen. Det kan vara en hög andel äldre bland dom listade, att många har låg utbildning eller är födda utomlands. Avståndet till sjukhuset ger också en högre ersättning

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista