Krokom/Härjedalen

Många socialarbetare hotas i jobbet

Mer än hälften av de som arbetar inom socialtjänsten har blivit hotade eller har en närstående som blivit hotad. Det visar en undersökning som facket gjort.

På socialkontoret i Krokom är dörren låst. Det sitter en ringklocka på väggen och en lucka i väggen öppnas när man ringer på. Personalen bär på överfallslarm och i besöksrummen sitter övervakningskameror i hörnen och varje rum har två dörrar ut.

De socialtjänstarbetare P 4 Jämtland träffar vill vara anonyma - av säkerhetsskäl. De vill heller inte berätta om på vilket sätt de har varit utsatta i sitt jobb eftersom de är rädda för att det kan trigga i gång någon som känner sig utpekad.

Tre riktigt allvarliga händelser inträffat sedan i höstas. Det säger Sverker Eliasson som är chef för socialtjänsten i Krokom. I ett fall blev en av de anställda jagad av en klient ute på byn och det var bara med nöd och näppe hon lyckades komma undan. 10 minuter senare sparkade samme man sönder en dörr på socialkontoret. Den här händelsen har lett till åtal och i väntan på rättegång har den anställde överfallslarm även i hemmet.

Sverker Eliasson säger att fler hot borde polisanmälas, att de kanske är lite väl toleranta. För egentligen är det inte acceptabelt att känna sig otrygg på sitt arbete.

Även i Härjedalens kommun har socialarbetare varit hårt utsatta. För drygt en månad sedan hotade en kvinna att spränga hela kommunhuset i luften och Arbetsmiljöverket kräver nu att Härjedalens kommun bygger om entrén till medborgarhuset för att öka säkerheten, med bland annat slussar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista