Öppenvårdschef Lianne Ekstrand och teamchef Olivia Östman. Foto: Emelie Andersson/SR Jämtland
Östersund

Nytt vårdhem för unga

I Östersund öppnar snart ett nytt vårdhem för ungdomar med sociala problem eller missbruksproblem.

- Jag tror att man länge har vetat om att behovet av en sådan här verksamhet har funnits och när man ser att problematiken ökar bland ungdomar då måste kommunen fråga sig om man kan göra något annorlunda för att det ska bli bättre för de här ungdomarna, och då är Strandvillan ett bra alternativ, säger Olivia Östman som är teamchef på det nya HVB-hemmet.

Den 15 mars öppnar Östersunds kommun det nya HVB-hemmet Strandvillan på Frösön som ska ta emot ungdomar mellan 16 och 24 år som har missbruksproblem, är i kriminalitet eller har sociala- eller psykosociala problem. HVB står för "Hem för vård och boende" och riktar sig mot ungdomar som är i behov av särskild stöd. Här ska ungdomarna få stöd och hjälp i vardagen medan de får vård inom andra enheter i Östersund.

- Det kommer att handla mycket om struktur, att komma upp på morgonen, att hitta meningsfulla aktiviteter på fritiden och att bygga nätverk, säger Olivia Östman till P 4 Jämtland.

Tidigare har de här ungdomarna skickats till HVB-hem i andra städer, men växande kostnader har gjort att man tvingats se över verksamheten och att starta ett HVB-hem på hemmaplan kommer att ge en ekonomisk vinning för kommunen, säger Lianne Ekstrand som är chef för öppenvården i Östersund.

- Vi har haft väldigt höga placeringskostnader tidigare som vi har kommit fram till att vi måste lösa.

Och att öppna ett HVB-hem i Östersund betyder också mycket för ungdomarna, att hjälpen att bygga upp en vardag faktiskt sker på deras hemort.

- En långsiktig målsättning kommer alltid att vara att förbereda ungdomen för att ha ett liv som är långsiktigt hållbart med allt vad det innebär, så som boende, sysselsättning, ekonomi och ett stabilt nätverk, säger Olivia Östman.

Emelie Andersson/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista