1 av 5
Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland
2 av 5
Körledaren Eleonor Lundberg. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland
3 av 5
Clara Kempff, projektledare "Kultur och hälsa" i Åre. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland
4 av 5
Körledaren Eleanor Lundberg. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland
5 av 5
Rosemarie Nilsson, undersköterska och sångare i Åre kommunkör. Foto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR Jämtland

Kultur är hälsa

Åres kulturförvaltning satsar i år på projektet "Kultur är hälsa". Det går ut på att öka de kulturella aktiviteterna på kommunens arbetsplatser.

Målet är att förbättra hälsan och arbetsglädjen. Det första konkreta resultatet av projektet är kommunkören. 130 kommunanställda sjunger tillsammans. Körledaren Eleanor Lundberg från Åre kulturskola tycker att det är viktigt att Åre kommun äntligen förknippas med något annat än idrott.
- Det är bra att det här projektet är igång, jag tycker det är jätteviktigt att visa att Åre inte bara en skidåkningskommun, vi behöver verkligen profilera kulturen, säger hon.


Körsång ger kommunanställda kraft och glädje


Rosemarie Nilsson är undersköterska på äldreboendet Thoméegården i Mörsil och har just gått med i kommunkören. Hon tror att sambandet mellan hälsa och kultur kommer att bli tydligt för många kommunanställda nu.

- Det här sammanhanget är nytt, att vi får göra nåt kul tillsammans som inte har med jobbet att göra, det kommer nog att visa sig viktigt när vi jobbar ihop sen, säger hon.

I maj ska kommunkören uppträda i Åre tillsammans med bröderna Rongedahl och man jobbar för högtryck med sin repertoar. På olika äldreboenden och förskolor i kommunen förläggs repetitionerna, allt för att fler ska få glädje av musiken.


Kommunen vill fortsätta körsatsningen


Åre kommun har sökt extern finansiering till att fortsätta projektet, då tänker man sig workshops ute på de kommunala arbetsplatserna. Projektledaren Clara Kempff är entusiastisk.

- Kommunkören är förprojektet, det är så vi inleder arbetet. Sen ska detta leda vidare till en ny fas, där vi vill att alla kommunala arbetsplatser funderar över vad man vill jobba med för kulturuttryck.

- Sedan kommer professionella aktörer att handleda personalen i deras vardagsmiljö. fas. Där vill vi att alla kommunala arbetsplatser funderar över vad man vill jobba med för projektet ska dokumenteras, för vi vill ta reda på hur kulturaktiviteter påverkar människors välbefinnande och hälsa.

Reporter: Ann-Louise Rönestål Ek

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista