Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
Åre

Klartecken för vindkraftplan

En splittrad kommunstyrelse i Åre sade på torsdagen ja till den omdiskuterade vindkraftsplanen i kommunen. Kommunstyrelsen förordar att Moskogen utanför Järpen blir enda området där vindkraftsutbyggnad får ske.

Nu ligger avgörandet hos kommunfullmäktige.

Det är bristen på översiktplan som gjort att all planering för utbyggnad av vindkraftverk gått i stå i Åre kommun. Exploatörer ville bygga en stor park på Middagsfjället väster om Duved men kommunen sa: Stopp! det måste vi fundera på.

Ett annat förslag blev Moskogen en halvmil från Järpen och det är det förslaget kommunstyrelsen nu sagt ja till. Tanken är att 50 vindkraftverk i en park ska kunna byggas i Moskogen mellan Järpen och Håckrenmagasinet. Även där har ortsbor och småskaliga turistföretag protesterat. Den kraftledningsgata som väckte protesterna har nu strukits från förslaget.

Tio ledamöter i kommunstyrelsen röstade för förslaget, två ville även ha vindkraft på Middagsfjället. En ledamot från den borgerliga alliansen vill helt säga nej till vindkraft.

Ärendet ska upp i kommunfullmäktige den 15 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".