Madrassen som brunnit och som startade även den andra branden på Divisionsgränd. Foto:Räddningstjänsten
Östersund

Alla berörda får OK efter brand

Efter branden på Körfältet i februari står det nu klart att både Räddningstjänsten och Östersundsbostäder gjorde vad som förväntades av dem.

Det var Östersundsbostäder som hade ansvaret att bevaka huset efter att branden släckts första gången, men när branden senare tog sig på nytt var det inte Östersundsbostäder som upptäckte att det återigen brann.

Den andra branden tros ha startat i en madrass som det brunnit i vid första branden och som räddningstjänsten efter släckning ställde ut på en balkong.

- Vår kille på plats följde de instruktioner han fick, vädrade ut och stängde till och höll bevakningen väl den tiden som sagts. Sedan fanns det som ingen anledning att ha någon där, säger Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder, till P 4 Jämtland.

Efter branden på Divisionsgränd i Östersund har en utredning gjorts eftersom räddningstjänstens och Östersundsbostäders agerande har ifrågasatts. Utredningen som gjorts av Medelpads Räddningsförbund slår fast att de gjorde vad som förväntas. Det kan inte förväntas att det börjar brinna efter så lång tid, så står det i rapporten. I det här fallet tog branden ny fart efter knappt fem timmar.

Bengt Rådman på Östersundsbostäder menar att han inte kan se hur de på något annat sätt skulle ha agerat:

- Det är en tragisk händelse och alla bränder är i något avseende onödig, men jag kan inte se att vi kunnat göra något annorlunda.

Han ser heller inga skäl att se över de rutiner de har.

Emelie Andersson/SR

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista